misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pstrąg w ziołach z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety wyjąć z piekarnika, zalać gorącym sosem, tuz przed podaniem udekorować kulkami ogórka..

Pstrąg w ziołach z pieczarkami

Składniki:

Pstrąg w ziołach z pieczarkami

 

  • filety z pstrąga 3-4 szt
  • pieczarki - kapelusze 10-15 dag
  • średnia cebula
  • białe wytrawne wino 1/2 szkl
  • śmietana jogurtowa 1/2 szkl
  • olej rzepakowy 2-3 łyzki
  • ogórek duży
  • szczypiorek posiekany łyżka
  • trybula ogrodowa posiekana łyżka
  • estragon posiekany łyżka
  • natka pietruszki posiekana łyżka
  • woda gorąca szklanka
  • sól
  • przyprawa do ryb
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg w ziołach z pieczarkami
Pieczarki starannie oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Filety z pstrąga umyć, osączyć, lekko posolić, posypać przyprawą do ryb. Przykryć, wstawić do lodówki na godzinę. Ogórek obrać. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, podsmażyć 5 minut. Wlać wino. Zagotować. Dodać filety, patelnię przykryć, na małym ogniu dusić rybę przez 10 minut. Z obranego ogórka wycinać kulki ostrą łyżeczką, gotować 5 minut w szklance lekko osolonej, gorącej wody, wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Rybę zdjąć z patelni, przykryć, wstawić do średnio gorącego piekarnika na 10 minut. Sos z patelni przecedzić, dodać wywar z gotowania ogórków, gotować na małym ogniu 5 minut, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku białym pieprzem. Dodać śmietanę i posiekane zioła, wymieszać. Filety wyjąć z piekarnika, zalać gorącym sosem, tuz przed podaniem udekorować kulkami ogórka.