Sposób przygotowania:
Pstrąg w ziołach z pieczarkami
Pieczarki starannie oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Filety z pstrąga umyć, osączyć, lekko posolić, posypać przyprawą do ryb. Przykryć, wstawić do lodówki na godzinę. Ogórek obrać. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, podsmażyć 5 minut. Wlać wino. Zagotować. Dodać filety, patelnię przykryć, na małym ogniu dusić rybę przez 10 minut. Z obranego ogórka wycinać kulki ostrą łyżeczką, gotować 5 minut w szklance lekko osolonej, gorącej wody, wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Rybę zdjąć z patelni, przykryć, wstawić do średnio gorącego piekarnika na 10 minut. Sos z patelni przecedzić, dodać wywar z gotowania ogórków, gotować na małym ogniu 5 minut, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku białym pieprzem. Dodać śmietanę i posiekane zioła, wymieszać. Filety wyjąć z piekarnika, zalać gorącym sosem, tuz przed podaniem udekorować kulkami ogórka.