Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Pstrąg z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie skorzystać w sezonie z możliwości zrobienia pstrąga z kurkami to by była zbrodnia

Pstrąg z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z kurkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z kurkami
Filet z pstrąga umyć i osuszyć. Ułożyć w pojemniku i zalać 1/4 szklanki oleju zmieszanego z sokiem z połowy cytryny . Posypać szczyptą mielonego pieprzu. Zostawić na pół godziny. Jeśli używamy świeżych kurek to oczyścić je i przekroić większe. Rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie kurki. Smażyć aż odparuje sos który się wydzieli w pierwszej fazie smażenia . Dorzucić krążek masła kurkowego i posypać pokrojonym koprem. Osolić i posypać mielonym pieprzem do smaku. Pstrąga wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić . Oprószyć mąką. Smażyć na rumiano z obu stron . Podawać obkładając smażonymi kurkami i polewając masłem kurkowym . Proponuję podać do tego ziemniaki puree . * masło kurkowe robię z podsmażonych na maśle kurek , zmielonych , ostudzonych i utartych z zimnym masłem , a potem zamrożonych .Aromatyzuje one potrawy i można z niego zrobić tłuszcz do polania potrawy lub sos ** jeśli używamy mrożonych kurek duszonych w maśle to podgrzewamy tylko porcje takich kurek razem z masłem kurkowym , lekko je soląc i posypując pieprzem i pokrojonym koprem do smaku
Pstrąg z kurkami
Filet pstraga w marynacie z oleju- soku z cytryny i pieprzu
Pstrąg z kurkami
Filet osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym - posolic i oprószyć maką
Pstrąg z kurkami
Smazyc na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron
Pstrąg z kurkami
Kurki oczysczone usmażyć na maśle - osolić - dodać masło kurkowe