Sposób przygotowania:
Pstrąg z kurkami
Filet z pstrąga umyć i osuszyć. Ułożyć w pojemniku i zalać 1/4 szklanki oleju zmieszanego z sokiem z połowy cytryny . Posypać szczyptą mielonego pieprzu. Zostawić na pół godziny. Jeśli używamy świeżych kurek to oczyścić je i przekroić większe. Rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie kurki. Smażyć aż odparuje sos który się wydzieli w pierwszej fazie smażenia . Dorzucić krążek masła kurkowego i posypać pokrojonym koprem. Osolić i posypać mielonym pieprzem do smaku. Pstrąga wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić . Oprószyć mąką. Smażyć na rumiano z obu stron . Podawać obkładając smażonymi kurkami i polewając masłem kurkowym . Proponuję podać do tego ziemniaki puree . * masło kurkowe robię z podsmażonych na maśle kurek , zmielonych , ostudzonych i utartych z zimnym masłem , a potem zamrożonych .Aromatyzuje one potrawy i można z niego zrobić tłuszcz do polania potrawy lub sos ** jeśli używamy mrożonych kurek duszonych w maśle to podgrzewamy tylko porcje takich kurek razem z masłem kurkowym , lekko je soląc i posypując pieprzem i pokrojonym koprem do smaku