Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na owsiance
Płatki wsypać do miski, zalać wrzątkiem. Dodać masło i sól, wymieszać i odstawić aby przestygło. Wlać mleko i wymieszać. Drożdże wymieszać z miodem do momentu aż będą płynne i dodać do owsianki, wymieszać. Owsiankę przełożyć do misy robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypać mąkę i na wolnych obrotach wyrabiać ciasto około 20 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wysypać płatkami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, mokrymi dłońmi wygładzić wierzch i posypać płatkami i sezamem.
Naczynie zakryć i zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia ( ciasto będzie kleiste ).
Gdy podrośnie na około 3/4 objętości wstawić naczynie do zimnego piekarnika i nastawić czas na 60-65 minut w zależności od piekarnika na temperaturę 200 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Gdy ciasto wyrasta wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wysypać płatkami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, mokrymi dłońmi wygładzić wierzch i posypać płatkami i sezamem.
Naczynie zakryć i zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia ( ciasto będzie kleiste ).
Gdy podrośnie na około 3/4 objętości wstawić naczynie do zimnego piekarnika i nastawić czas na 60-65 minut w zależności od piekarnika na temperaturę 200 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.