zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pszenny chleb na owsiance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Spodobał mi się przepis na chleb na owsiance z akcji " wypiekanie na śniadanie " na FB. Ale jakoś nie mam zaufania do suszonych drożdży, więc użyłam świeżych. No i upiekłam w jednym naczyniu. Chleb jest pyszny i bardzo łatwy.

Pszenny chleb na owsiance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb na owsiance

 

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na owsiance
Płatki wsypać do miski, zalać wrzątkiem. Dodać masło i sól, wymieszać i odstawić aby przestygło. Wlać mleko i wymieszać. Drożdże wymieszać z miodem do momentu aż będą płynne i dodać do owsianki, wymieszać. Owsiankę przełożyć do misy robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypać mąkę i na wolnych obrotach wyrabiać ciasto około 20 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrasta wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wysypać płatkami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, mokrymi dłońmi wygładzić wierzch i posypać płatkami i sezamem.

Naczynie zakryć i zostawić ciasto do ponownego wyrośnięcia ( ciasto będzie kleiste ).

Gdy podrośnie na około 3/4 objętości wstawić naczynie do zimnego piekarnika i nastawić czas na 60-65 minut w zależności od piekarnika na temperaturę 200 stopni.

Upieczony chleb wystudzić na kratce. 
Pszenny chleb na owsiance
w misce robota z hakiem wyrobic ciasto na chleb
Pszenny chleb na owsiance
tak wygląda ciasto po wyrobieniu przed rośnięciem
Pszenny chleb na owsiance
tak wygląda ciasto po pierwszym wyrosnięciu
Pszenny chleb na owsiance
ciasto w naczyniu żaroodpornym podczas wyrastania

Tagi:

chleb