Sposób przygotowania:
Ptysie
CIASTO:
Margarynę rozpuścić, dodać wodę i zagotować. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Dodać proszek do pieczenia. Kłaść łyżeczką kupki na wysmarowaną blachę. Piec przez pierwsze 10-15 minut w mocno nagrzanym piekarniku (220°C). Później temperaturę zmniejszyć do 180°C (termo-obieg - 160°C) i piec jeszcze 20-25 minut. Przestudzić, przekroić i przekładać kremem.
KREM:
Żółtka, 1 całe jajko, cukier i cukier waniliowy utrzeć w garnku. Dodać do tego mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Osobno zagotować mleko, które po zagotowaniu wlać do masy z jaj i mąki i zagotować (tak aby kilka razy zabąblowało). Mieszać żeby się nie przypaliło. Przekładać ptysie lekko przestudzonym kremem. Na koniec posypać cukrem pudremJ
Margarynę rozpuścić, dodać wodę i zagotować. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Dodać proszek do pieczenia. Kłaść łyżeczką kupki na wysmarowaną blachę. Piec przez pierwsze 10-15 minut w mocno nagrzanym piekarniku (220°C). Później temperaturę zmniejszyć do 180°C (termo-obieg - 160°C) i piec jeszcze 20-25 minut. Przestudzić, przekroić i przekładać kremem.
KREM:
Żółtka, 1 całe jajko, cukier i cukier waniliowy utrzeć w garnku. Dodać do tego mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Osobno zagotować mleko, które po zagotowaniu wlać do masy z jaj i mąki i zagotować (tak aby kilka razy zabąblowało). Mieszać żeby się nie przypaliło. Przekładać ptysie lekko przestudzonym kremem. Na koniec posypać cukrem pudremJ