eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ptysie Eli z kremem budyniowym

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pyszniutkie prysie na słodko z kremem budyniowym.

Ptysie Eli z kremem budyniowym

Składniki:

Ptysie Eli z kremem budyniowym

 

 

  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 25 dkg masła

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ptysie Eli z kremem budyniowym
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut (większe dłużej),aż się zrumienią. Z mleka odlać 2/3 szklanki.Resztę zagotować.W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wlewać do gotującego się mleka,ciągle mieszając,żeby nie porobiły się grudki.Budyń chwilę pogotować i ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masła stopniowo dodawać budyń i dalej ucierać,aż krem będzie gładki.Krem wstawić do lodówki na pół godziny,żeby trochę stężał.Ptysie przekroić,dolną część nadziać kremem i przykryć górną.Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.Smacznego!