Sposób przygotowania:
Ptysie Eli z kremem budyniowym
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut (większe dłużej),aż się zrumienią. Z mleka odlać 2/3 szklanki.Resztę zagotować.W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wlewać do gotującego się mleka,ciągle mieszając,żeby nie porobiły się grudki.Budyń chwilę pogotować i ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masła stopniowo dodawać budyń i dalej ucierać,aż krem będzie gładki.Krem wstawić do lodówki na pół godziny,żeby trochę stężał.Ptysie przekroić,dolną część nadziać kremem i przykryć górną.Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.Smacznego!
basaii
elzbieta8960
ewa19614
jovi
msewka
Sarenka
eli_555
Sarenka
Dziekuje za wskazówki :) Kiedys spróbuje z innym piekarnikiem, moze mi sie uda. Obiecalam sobie, ze musze je zrobic, bede sie starac, zeby mi wyszly ;]
eli_555
powodzenia
eli_555
powodzenia
margolata
a może podpowiesz czym jeszcze mogę wycisnąć ciasto bo nie dysponuję szprycą do kremów hmmm jak nie to trzeba będzie kupić i już:)
eli_555
Możesz nakładać ciasto łyżką,formując stożek.Tylko wtedy nie będą takie foremne.
margolata
To nic wyjdą "brzydkie kaczątka" ale i tak spróbuje:)