Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z kluseczkami
Porcję rosołową zalewamy wodą,wkładamy listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i włoszczyznę,doprowadzamy do zagotowania się wody,zmniejszamy ogień ,zbieramy szumy, i na malutkim gotujemy przez ok 1,5 godziny. Z ugotowanego rosołu zabieramy mięso,włoszczyznę.Rosół przelewamy przez sito by był czysty.Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy,smażymy chwilę by składniki sie połączyły,dolewamy chochelkę rosołu,jeszcze raz wszystko mieszmy i taka miksturę wlewamy do rosołu.Gotujemy chwilkę,ok 4-5 min.Zestawiamy zupę z ognia. W misce mieszamy semolinę (kasza manna) ,śmietanę,jajko,bazylię suszoną,rozkruszoną fetę.W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę . Łyżeczkę wkładamy do wrzątku ,potem nabieramy łyżeczką ciasto i wkładamy do wrzątku.Kluseczki gotujemy do chwili wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy i podajemy z pudliszkową.Smacznego:)