mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pulao pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Orzeźwiające, aromatyczne, przepyszne danie, któremu nie sposób się oprzeć.

Pulao pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulao pomarańczowe

 

  • 1 filiżanka (175 ml) ryżu basmati

 

 

  • Do przyprawienia:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ziarno kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta garam masala
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • 1/3 pomarańczy obranej z błonek
  • 1 łyżka startej na paseczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • trochę siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulao pomarańczowe
Przyprawy umieszczam w rondlu, wlewam litr wody i doprowadzam do zagotowania. Wypłukany ryż gotuję razem z przyprawami. Z kardamonu wyjmuję ziarenka. Do moździerza dodaję ziarenka kardamonu, pieprz, kolendrę i rozcieram dokładnie. Roztarte przyprawy mieszam z resztą przypraw. Pomarańcze obieram ze skórki i błonek, kroję na mniejsze kawałki. Z ryżu wyjmuję przyprawy, a ryż odcedzam na sitku. Odsączony ryż przekładam z powrotem do rondla, dodaję masło, cukier, przyprawy, skórkę i kawałki pomarańczy. Całość mieszam aż do połączenia się składników. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pozostawiam na około 10 minut pod przykryciem. Potrawę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.
Pulao pomarańczowe
Ryż gotuję w rondlu w wodzie z przyprawami
Pulao pomarańczowe
Pomarańczę obieram ze skóry i blonek, kroję w cząstki
Pulao pomarańczowe
Do ugotowanego ryżu dodać przyprawy, masło, cukier i cząstki pomarańczy
Pulao pomarańczowe
Danie posypuję posiekaną natkę, dekoruję rózyczką ze skórki pomarańczy

Tagi:

ryż