Sposób przygotowania:
Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowymPrzygotowanie pulpetów:
Bułkę namaczamy w wodzie i dobrze odciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, serem i przyprawami do smaku. Zagniatamy. Formujemy pulpeciki i obsmażamy z każdej strony na wolnym ogniu. Przekładamy do miski wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstępne przygotowanie sosu:
Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwię. Dodajemy paprykę. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Usuwamy pestki a miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość przyprawiamy do smaku.
Przygotowanie sosu:
Pomidory dusimy kilka minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy liście laurowe. A pomidory miksujemy na gładki sos (można również przetrzeć przez sito).
Końcowy etap:
Sos podgrzewamy. Do sosu dodajemy pulpety i całość zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
Smacznego!