dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mój synek uwielbia w ten sposób przygotowane pulpety. Robię je często i cieszą się wielką popularnością.

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym

Pulpety:

Sos:

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym

Przygotowanie pulpetów:

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym
Pulpeciki smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Bułkę namaczamy w wodzie i dobrze odciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, serem i przyprawami do smaku. Zagniatamy. Formujemy pulpeciki i obsmażamy z każdej strony na wolnym ogniu. Przekładamy do miski wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstępne przygotowanie sosu:

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym
Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojone pomidory.

Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwię. Dodajemy paprykę. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Usuwamy pestki a miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość przyprawiamy do smaku.

Przygotowanie sosu:

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym
Pomidory dokładnie miksujemy na gładki sos.

Pomidory dusimy kilka minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy liście laurowe. A pomidory miksujemy na gładki sos (można również przetrzeć przez sito).

Końcowy etap:

Pulpeciki w aksamtnym sosie pomidorowym
Do sosu dodajemy pulpeciki i chwilę gotujemy.

Sos podgrzewamy. Do sosu dodajemy pulpety i całość zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
Smacznego!