kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pulpeciki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na gotowane pulpeciki w sosie koperkowym. Sos do pulpecików zrobiłam z dodatkiem śmietany i mleka. Polecam.

Pulpeciki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie koperkowym

Na pulpeciki:

Na sos koperkowy :

  • 2 szklanki wody
  • 2 średnie marchewki
  • mały pęczek koperku
  • 100 mililitra zimnej wody
  • 100 mililitra śmietany 30%
  • 100 mililitra mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpety i wkładamy do gotującej się wody, dokładamy starte marchewki i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie koperek myjemy i kroimy na drobno, wkładamy do gotujących się pulpecików. Do wysokiego pojemnika wlewamy wodę i wsypujemy mąkę, mieszamy i dolewamy mleko oraz śmietanę, ponownie mieszamy i wlewamy do gotujących się pulpecików. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
Pulpeciki w sosie koperkowym
Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce.
Pulpeciki w sosie koperkowym
Do miski wkładamy mięso mielone, przyprawy i jajko.
Pulpeciki w sosie koperkowym
Dokładamy bułkę tartą i mieszamy razem z mięsem.
Pulpeciki w sosie koperkowym
Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.

Tagi:

danie mięso