Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpeciki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubimy pulpety i często robimy z różnymi sosami .

Pulpeciki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowym

 

  • Pulpety :

 

 

  • Sos :

 

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki wywaru z gotowania pulpetów
  • pomidorów - użyłam zmiksowany miąższ z 4 pomidorów które faszerowałam kuskusem jako dodatek do tych pulpetów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • maggi w płynie
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowym
Mięso dobrze zmieszać z jajkiem , bułką tartą , natką pietruszki .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi .Uformować 2 większe lub 4 mniejsze pulpety i obtoczyć w mące .Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut . Kiedy pulpety się już ugotują zostawiamy je w wywarze a w garnuszku roztopić masło . Wsypać mąkę .Zamieszać . Wlać sok pomidorowy i wywar z gotowania pulpetów, śmietankę .Dodać koncentrat . Doprawić sos do smaku. Podawać pulpety oblewając je sosem .Wywar z gotowania pulpetów użyłam na ugotowanie kapuśniaku z włoskiej kapusty .
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki na pulpety i sos gotowe wystarczy brac sie doi pracy
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Uformowane pulpety obtaczamy w mące przed gotowaniem
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Ostrożnie umieszczamy pulpety we wrzacej wodzie i gotujemy na średnim gazie
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Miksujemy pomidory ( miąższ i kawałki z wydrążonych do zapiekania z kuskusem )