Sposób przygotowania:
Pulpeciki z niespodzianką.
Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą manną, łyżeczką soli, łyżeczką zielonego pieprzu, tymiankiem, lubczykiem, bazylią i jedną cebulą startą na drobnej tarce. Po dokładnym wymieszaniu składników wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę. W między czasie kroimy żółty ser w drobną kostkę. Wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy z niego kuleczki (średnica ok.2 cm), w trakcie nadziewając każdą kosteczką żółtego sera. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pulpeciki z każdej strony na lekko rumiany kolor. Przekładamy kuleczki do garnka, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu, podsmażamy 1 min. pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Wszystko przelewamy do garnka z pulpetami. Dolewamy przegotowanej wody tyle, by tylko zakryła pulpeciki. Dodajemy ziele angielskie, większą szczyptę soli, resztę zielonego pieprzu, liść laurowy, łyżeczkę vegety, suszone grzyby, pieprz ziołowy i dusimy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.