Sposób przygotowania:
pulpety dla dzieci
Danie świetnie zaspokaja potrzeby rosnącego dziecka. Jako ze mój maluch nie należny do łakomczuszków staram się aby jego jedzenie było jak najbardziej treściwe, dlatego pulpeciki serwuje bardzo często. Umyć i zmielić mięso razem z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pietruszkę na mniejszych a ziemniaki zetrzeć na miazgę. Wszystko połączyć.Dodać jajko i resztę przypraw(knor i majeranek).Dokładnie wymieszać.Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Uformować pulpety (kopiasta łyżka stołowa), obtoczyć w bułce tartej (świetnie nadaje się do tego mała miseczka), spłaszczyć je. Pulpety zarumienić z obu stron na złoto na rozgrzanej oliwie.Przełożyć do gotującej się wody z warzywami.Woda powinna zakrywać całe pulpety na ok 1-2 cm , nie więcej. Gotować ok 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pulpety podawać z ziemniakami, kaszami, zupami. Wywar z pulpetów jest wyśmienitą bazą do zrobienia pysznych sosów poprzez zagęszczenie mąką i śmietaną, dodanie koperku,chrzanu, przecieru pomidorowego itp. smacznego
kokolata