Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie mięsno-warzywnym- Kajzerkę namoczyć w wodzie, a gdy namoknie dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze razem wymieszać. Zetrzeć ser i dodać do mieszanki, jeszcze raz wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki i bułki tartej, wymieszać.
- Uformować pulpety, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Marchewkę i pietruszkę posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach tarki, paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do garnka z pokrywką, zalać 1,5 szklanki wody. Dodać posiekaną bazylię i natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem, dodać dwie szczypty słodkiej papryki.
- Pulpety przełożyć do warzyw, całość zagotować, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut.
- Do szklanki wlać 150ml wody, 4 łyżki śmietany oraz 2 łyżki mąki. Zawiesinę wymieszać i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać, aby nie rozwalić pulpetów.
- Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ogórkiem kiszonym/konserwowym.
- Porcja dla 4 osób.
- Smacznego!
Dorota0309