danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Pulpety w sosie mięsno-warzywnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne pulpety w sosie mięsno-warzywnym

Pulpety w sosie mięsno-warzywnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety w sosie mięsno-warzywnym

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie mięsno-warzywnym

  • Kajzerkę namoczyć w wodzie, a gdy namoknie dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze razem wymieszać. Zetrzeć ser i dodać do mieszanki, jeszcze raz wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki i bułki tartej, wymieszać.

  • Uformować pulpety, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

  • Marchewkę i pietruszkę posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach tarki, paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do garnka z pokrywką, zalać 1,5 szklanki wody. Dodać posiekaną bazylię i natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem, dodać dwie szczypty słodkiej papryki.

  • Pulpety przełożyć do warzyw, całość zagotować, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut.

  • Do szklanki wlać 150ml wody, 4 łyżki śmietany oraz 2 łyżki mąki. Zawiesinę wymieszać i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać, aby nie rozwalić pulpetów.

  • Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ogórkiem kiszonym/konserwowym.

  • Porcja dla 4 osób.

  • Smacznego!

Pulpety w sosie mięsno-warzywnym
Mieszanie składników
Pulpety w sosie mięsno-warzywnym
Ulepione \"kulki\