luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Pulpety w sosie pieczarkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sos pieczarkowy jest jednym z moich ulubionych. Pulpety w tym sosie smakuje bardzo smacznie.

Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowym

 

  • kladniki na pulpety:
  • 500 gram miesa mielonego
  • 1 czerstwa bulka
  • 1 jajko
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 1 1/2 lyzeczki soli
  • odrobine maggi
  • 1 lyzeczka musztardy
  • 1/2 lyzeczki pieprzu
  • tluszcz do smazenia
  • Skladniki na sos pieczarkowy:
  • 250 gram swiezych pieczarek lub z puszki nie przyprawionych
  • 1 duza cebula
  • 1 lyzka masla specjalnego do smazenia
  • vegeta
  • pieprz
  • 100 ml. slodkiej smietany
  • maka pszenna lub ziemn. do zageszczenia sosu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowym
Bulke namoczyc w wodzie odcisnac, wlozyc do miski. Dodac mieso i reszte skladnikow, dobrze wymieszac i formowac pulpety. Smazyc na rozgrzanym tluszczu.
Pieczarki oczyscic, pokroic na male kawalki. Cebule obrac i pokroic w kostke. Maslo do smazenia rozgrzac i usmazyc cebule, nastepnie dodac pieczarki. Podsmazone pieczarki z cebula zalac 2 szklankami goracej wody, dodac smietane i przyprawic do smaku. Na koncu zagescic maka wymieszana w odrobinie wody.