alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę urozmaiciłam sos pomidorowy dodając białą fasolę, ale wyszło smacznie.

Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym

 

  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 0,5 czerstwej bułki
  • 0,5 szk mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 cebuli
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • Sos pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko.
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym
mięso doprawić i uformować małe klopsiki
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym
uformowane klopsiki obtoczyć w mące i smażyć z wszystkich stron na oleju
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym
połączyć skąłdniki na sos i chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym
do sosu dodac podsmażone klopsiki i wymieszać