Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pulpety w sosie pomidorowym 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kulki mięsne w sosie pomidorowym.

Pulpety w sosie pomidorowym 3

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym 3

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym 3
Mięso myjemy, osuszamy, następnie mielimy. Cebule obieramy, także mielimy,dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Całość mieszamy aby wszystkie składniki się równomiernie wymieszały. Nabieramy łyżką porcje mięsa, tworzymy kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy obsmażone kulki będą z każdej strony zalewamy wodą, tyle aby przykryło mięso. dodajemy listek laurowy,ziele angielskie, przykrywamy dusimy kilka minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego i znowu dusimy około 5 minut. Do 3 łyżek wody dodajemy łyżkę mąki, intensywnie mieszamy, do gotującego się sosu dolewamy"zatrzepkę",mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania. Gdy zagotuje się sos , potrawa jest gotowa.Podajemy z ziemniakami,makaronem lub ryżem.