Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowym 3
Mięso myjemy, osuszamy, następnie mielimy. Cebule obieramy, także mielimy,dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Całość mieszamy aby wszystkie składniki się równomiernie wymieszały. Nabieramy łyżką porcje mięsa, tworzymy kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy obsmażone kulki będą z każdej strony zalewamy wodą, tyle aby przykryło mięso. dodajemy listek laurowy,ziele angielskie, przykrywamy dusimy kilka minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego i znowu dusimy około 5 minut. Do 3 łyżek wody dodajemy łyżkę mąki, intensywnie mieszamy, do gotującego się sosu dolewamy"zatrzepkę",mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania. Gdy zagotuje się sos , potrawa jest gotowa.Podajemy z ziemniakami,makaronem lub ryżem.