Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie serowo-czosnkowymPrzygotownaie pulpetów:
Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy ze sobą. Zagniatamy. Formujemy średniej wielkości kulki. Pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy kilka minut. Następnie wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Przygotownaie składników do sosu:
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Osuszamy. Kroimy w średniej wielkości kawałki. Serek topiony kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Przygotowanie sosu:
Do bulionu dodajemy pieczarki i czosnek. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy serek i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę, chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy pulpety.
Smacznego!