dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1151]

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wieprzowe pulpeciki w sosie z serków topionych, czosnku z dodatkiem pieczarek. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym

Składniki:

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym

Pulpety:

Sos:

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym

Przygotownaie pulpetów:

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym
Z miesa mielonego formujemy zgrabne pulpety.

Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy ze sobą. Zagniatamy. Formujemy średniej wielkości kulki. Pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy kilka minut. Następnie wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przygotownaie składników do sosu:

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Osuszamy. Kroimy w średniej wielkości kawałki. Serek topiony kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Przygotowanie sosu:

Pulpety w sosie serowo-czosnkowym
Sos gotujemy do momentu, aż pieczarki będą miękkie a ser się rozpuści.

Do bulionu dodajemy pieczarki i czosnek. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy serek i na wolnym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę, chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy pulpety.
Smacznego!

Tagi:

dania pulpety