Sposób przygotowania:
Pulpety z ryby w sosie koperkowym
Warzywa umyć, obrać, opłukać, podzielić na części zalać małą ilością wrzącej wody, dodać ziele angielskie, sól i ugotować, wywar przecedzić. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać. Filety z ryby obrać, opłukać, pokroić w kawałki i wraz z bułką i cebulką zemleć w maszynce. Do masy rybnej dodać bułkę tartą, jaja, margarynę, pieprz, sól i dobrze wymieszać. Masę rybną formować w pulpety i ugotować w wywarze z jarzyn. Przygotować sos: koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałego wywaru z warzyw. Z margaryny i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić częścią wywaru i połączyć z resztą wywaru. Do sosu dodać śmietanę, sól i mieszając zagotować.