Sposób przygotowania:
puszysta domowa pizza
piekarnik właczyć na max temperaturę i nagrzewać.
mąkę przesiać dodać rozczyn z drożdży i ciepłego mleka, dodać masło i olej ok 1- 1,5 łyżeczki soli ( można językiem spróbować i samemu ocenić czy ciasto potrzebuje jeszcze soli )i pól łyżeczki cukru. wszystko zagnieść można dodatkowo posypać odrobiną mąki, gdyby ciasto nadal kleiło się do rąk.
Po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
połową z wyrobionego ciasta wylepić blachę, ponownie zostawić do wyrośnięcia . w tym samym czasie na odrobinę masła podsmażyć pieczarki posolić szczyptę.
następnie rozsmarować na cieście sos, wyłożyć pieczarki, paprykę pokrojona w kostkę i cebulkę pokrojona w plasterki ułożyć plasterki szynki posypać serem i odrobina oregano piec ok 30-35 minut w jak najbardziej rozgrzanym piekarniku.
INFORMACJA DODATKOWA:
po 10 minutach pieczenia można wyjąć ciasto i pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować same brzegi pizzy.
Smacznego !!!
mąkę przesiać dodać rozczyn z drożdży i ciepłego mleka, dodać masło i olej ok 1- 1,5 łyżeczki soli ( można językiem spróbować i samemu ocenić czy ciasto potrzebuje jeszcze soli )i pól łyżeczki cukru. wszystko zagnieść można dodatkowo posypać odrobiną mąki, gdyby ciasto nadal kleiło się do rąk.
Po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
połową z wyrobionego ciasta wylepić blachę, ponownie zostawić do wyrośnięcia . w tym samym czasie na odrobinę masła podsmażyć pieczarki posolić szczyptę.
następnie rozsmarować na cieście sos, wyłożyć pieczarki, paprykę pokrojona w kostkę i cebulkę pokrojona w plasterki ułożyć plasterki szynki posypać serem i odrobina oregano piec ok 30-35 minut w jak najbardziej rozgrzanym piekarniku.
INFORMACJA DODATKOWA:
po 10 minutach pieczenia można wyjąć ciasto i pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować same brzegi pizzy.
Smacznego !!!