Sposób przygotowania:
Puszyste ciasto z malinami i galaretką
Dwie foremki do ciasta o wymiarach 24x28 cm (lub jedną dużą o wymiarach 24 x 40 cm) wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy okrągłe biszkopty.Sok z limonki mieszamy z wodą i skrapiamy nim biszkopty.Maliny płuczemy, odsączamy na sicie. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru oraz połowę sera mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy. Masę rozkładamy równomiernie na biszkoptach, wyrównujemy powierzchnię. W masę śmietanową wbijamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 750- 800 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wlewamy ją delikatnie na masę z malinamy. Foremki ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 100- 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć, ubijamy na sztywno pozostałe 500 ml śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru, resztę sera mascarpone oraz tężęjącą galaretkę. Masę wykładamy na galaretkę. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz mleko. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy zastyniętą masę śmietanową. Wstawiamy jeszcze na co najmniej 30 minut do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed jedzeniem.
Ewus71
Ciacho dla moich Panów