SUPERPRZEPIS

Puszysty brzoskwiniowy placek

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Puszysty brzoskwiniowy placek

Ciasto jest puszyste, słodkie z wyraźnym posmakiem brzoskwiń. Żółte i pysznie wyrośnięte zachęca aby skusić się na jeszcze jedna porcję.

Składniki:

Puszysty brzoskwiniowy placek

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysty brzoskwiniowy placek
W posłodzonym mleku rozpuszczamy drożdże. Zostawiamy na 10 minut. W drugiej misce wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, cukier waniliowy. Mieszamy całość ręcznie dodając rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy ciasto. Powinno być rzadkie- dosypanie mąki spowoduje, że ciasto nie będzie tak puszyste i mokre. Zostawiamy przykryte na 50 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nasze ciasto wzrośnie 4-krotnie. Po tym czasie dużą formę do pieczenia smarujemy masłem. Wykładamy ciasto skropione oliwą. Brzoskwinie tniemy na cząsteczki, układamy na cieście bardzo gęsto. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.