Sposób przygotowania:
Puszysty prawie sernik
Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz zwykły cukier i mleko ciągle ucierając mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą masy. Wsypać posiekane migadły i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy i piec 40 minut w 180 C.
Masa:
Masło roztopić na małym ogniu, rozpuścić w nim cukier. Ciepłe przelać do miski z serem i zmiksować na wysokich obrotach. Śmietankę ubić na sztywną pianę i zmiksować z masą serową, dodać rodzynki i wszystko dokłądnie wymieszać łyżką.
Upieczone i ostygnięte ciasto kroimy na pół. Smarujemy masą i przekładamy spowrotem. Galaretki rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy w chłodne miesjce, aby trochę stężały. Na wierzchu ciasta układamy suszone morele, wylewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki.
Masa:
Masło roztopić na małym ogniu, rozpuścić w nim cukier. Ciepłe przelać do miski z serem i zmiksować na wysokich obrotach. Śmietankę ubić na sztywną pianę i zmiksować z masą serową, dodać rodzynki i wszystko dokłądnie wymieszać łyżką.
Upieczone i ostygnięte ciasto kroimy na pół. Smarujemy masą i przekładamy spowrotem. Galaretki rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy w chłodne miesjce, aby trochę stężały. Na wierzchu ciasta układamy suszone morele, wylewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki.
misia14
zzeszytubabci
Witaj,
tak ponieważ ciasto te ma być bardzo słodkie, ale jeśli ktoś nie lubi aż tak słodkich wypieków może dać połowę.