zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Puszysty sernik wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

puszysty, mięciutki serniczek

Puszysty sernik wiedeński

Składniki:

Puszysty sernik wiedeński

 

  • 10 jajek
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g rodzynek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 kg sera zmielonego
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny Kasia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szk cukru
  • posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik wiedeński
Żółtka oddzielić od białek. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielony ser i rodzynki. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do większej tortownicy lub na blaszkę do pieczenia. Serki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-70 minut w zależności od piekarnika. Składniki na polewę rozpuścić na małym gazie ale nie zagotować. Zimny sernik polać polewą i posypać posypką.