mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pychotka 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne ciasto na każdą okazję

Pychotka 4 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pychotka 4

 

  • Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 300g mąki
  • 100g cukru pudru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany

 

 

 

  • orzechy zmielone do posypania około szklanki
  • 10 dag rodzynek

 

 

Sposób przygotowania:

Pychotka 4
Mąkę przesiać ,dodać cukier , proszek do pieczenia , margarynę pokroić na kawałki by się lepiej wyrabiało , dodać jajka i śmietanę.Zagnieść i wyrobić .Podzielić na dwie części , rozwałkować i rozłożyć na dwie blachy . Posmarować oba placki powidłami . Białka ubić na sztywno po trochu dodawać cukru , na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać łyżką , następnie masę bezową rozsmarować na obu plackach ,posypać orzechami i rodzynkami . Piec w temperaturze 180 stopni około pół godziny . Odlać 1/3 mleka , resztę zagotować . Do odlanego mleka dodać cukry , mąkę i żółtka .wymieszać i wlać do gotującego się mleka . Zostawić do wystudzenia , Margarynę utrzeć na puch po łyżce dodawać budyń ucierać tak by nie powstały grudki, Posmarować jedno ciasto i przyłożyć drugim tak by masa bezowa była na górze . blacha około 34x24
Pychotka 4
ciasta łączymy ze sobą masą pyszną masą budyniową