Sposób przygotowania:
Pychotkowy przekładaniec
Z podanych składników zagnieść szybko i dokładnie ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę położyć ciasto i podzielić na trzy równe części. Każdą cześć rozwałkować. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i położyć jeden kawałek ciasta. Ciasto dokładnie nakłuć widelcem, bądź patyczkiem. Na ciasto wykładamy 1/2 słoiczka dżemu i rozsmarowujemy a na wierzch 1/3 piany z białek ( białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną oraz cukier ). Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 20 min. w temp. 180'C. Czynności te powtarzamy z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta. 0,5 litra mleka gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się mleko, ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnie. Pozostawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po łyżce budyniu, a na koniec mielone orzechy. Masę dzielimy na dwie części. Składamy: Jeden upieczony blat ciasta, połowa masy budyniowej, ponownie blat ciasta i ponownie masa budyniowa i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Ciasto schładzamy ok 4 godzin. Smacznego !!