IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Pychotkowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto przekładane masą, dżemem oraz bezą.

Pychotkowy przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pychotkowy przekładaniec

 

  • CIASTO:

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 4 żółtka

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • MASA:

 

  • 2 budynie śmietankowe

 

 

 

  • 6 białek

 

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Pychotkowy przekładaniec
Z podanych składników zagnieść szybko i dokładnie ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę położyć ciasto i podzielić na trzy równe części. Każdą cześć rozwałkować. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i położyć jeden kawałek ciasta. Ciasto dokładnie nakłuć widelcem, bądź patyczkiem. Na ciasto wykładamy 1/2 słoiczka dżemu i rozsmarowujemy a na wierzch 1/3 piany z białek ( białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną oraz cukier ). Gotowe wkładamy do piekarnika na ok 20 min. w temp. 180'C. Czynności te powtarzamy z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta. 0,5 litra mleka gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się mleko, ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnie. Pozostawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po łyżce budyniu, a na koniec mielone orzechy. Masę dzielimy na dwie części. Składamy: Jeden upieczony blat ciasta, połowa masy budyniowej, ponownie blat ciasta i ponownie masa budyniowa i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Ciasto schładzamy ok 4 godzin. Smacznego !!
Pychotkowy przekładaniec
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jednolite, gładkie ciasto
Pychotkowy przekładaniec
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem
Pychotkowy przekładaniec
Na ciasto nakładamy dżem z czarnej porzeczki a następnie pianę z białek
Pychotkowy przekładaniec
Margarynę ucieramy dodając po łyżce budyniu

Tagi:

ciasto