Sposób przygotowania:
Pyszna Domowa Szarlotka
Jabłka prażymy z 1/2 szklanki cukru, dodajemy rodzynki, cynamon migdały i mieszamy. Będzie stygło w czasie robienia ciasta.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz masło (lepiej chłodne żeby ciasto się tak nie dziamdziało i dało się ładnie wyłożyć :) Całość należy posiekać nożem a następnie dodać 3 żółtka i jedno całe jajko. (Osobiście nie siekałam tylko wrzuciłam do robota pod widełki te spiralne żeby nie brudzić rąk i blatu). Z powstałej masy zagniatamy ciasto na dwie części jedną trochę większą od drugiej. Jedną częścią wykładamy blachę, możemy urywać kawałki i ugniatać byle pokryć całą powierzchnię. Na ciasto wykładamy jabłka, a następnie ubite na sztywno białka z 3 jaj i z 1/4 szklanki cukru. Na wierzch kładziemy wałeczki z ciasta tworząc kratkę.
Pieczemy przez jedną godzinę w 175 stopniach
Polecałabym podać ją na gorąco z lodami waniliowymi :) mmm sama nie lubie zimnej więc każdą porcję podgrzewam w mikrofali:)
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz masło (lepiej chłodne żeby ciasto się tak nie dziamdziało i dało się ładnie wyłożyć :) Całość należy posiekać nożem a następnie dodać 3 żółtka i jedno całe jajko. (Osobiście nie siekałam tylko wrzuciłam do robota pod widełki te spiralne żeby nie brudzić rąk i blatu). Z powstałej masy zagniatamy ciasto na dwie części jedną trochę większą od drugiej. Jedną częścią wykładamy blachę, możemy urywać kawałki i ugniatać byle pokryć całą powierzchnię. Na ciasto wykładamy jabłka, a następnie ubite na sztywno białka z 3 jaj i z 1/4 szklanki cukru. Na wierzch kładziemy wałeczki z ciasta tworząc kratkę.
Pieczemy przez jedną godzinę w 175 stopniach
Polecałabym podać ją na gorąco z lodami waniliowymi :) mmm sama nie lubie zimnej więc każdą porcję podgrzewam w mikrofali:)