monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pysznotka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienita pysznotka z powidłem śliwkowym i orzeszkami.

Pysznotka.

Składniki:

Pysznotka.

 

  • Składniki do ciasta:
  • 40 dkg mąki
  • 20 dgk margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Powidło śliwkowe
  • 4 białka
  • 20 dkg cukru
  • Wanilia lub cukier waniliowy
  • 20 dkg orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Pysznotka.
Wykonanie ciasta: Pierwszym krokiem jest wyrobienie ciasta. Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczenia, amoniaku oraz śmietany należy zarobić ciasto. Następnie takie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć na dwie blachy, posmarować powidłem śliwkowym. Kolejnym krokiem jest ubicie piany. Pianę ubijamy osobno na dwa placki: dwa razy po 2 białka, 10 dkg cukru i trochę wanilii. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier oraz wanilię. Na ciasta posmarowane marmoladą lub powidłem wykładamy ubitą pianę i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kremu: W jednej miseczce zmiksować masło. Szklankę mleka zagotować z cukrem, po chwili dodając do tego połowę szklanki mleka zmiksowanego z żółtkami oraz łyżką mąki zwykłej i ziemniaczanej. Pogotować to przez ok. 3 minuty. Chłodne mleko połączyć ze zmiksowanym masłem. Takim kremem należy przełożyć ciasto.

Tagi:

ciasto