dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pyszny kulebiak

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kulebiak, to super smaczny pomysł na obiad.

Pyszny kulebiak

Składniki:

Pyszny kulebiak

 

Sposób przygotowania:

Pyszny kulebiak
Drożdże zalać ciepłym mlekiem. Kiedy zaczną pracować, wymieszać z masłem, olejem, cukrem i solą. Wsypać mąkę, dodać jajko, wyrobić ciasto. Gdy odchodzi od ręki, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kapustę kiszoną, grzyby i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować je w prostokąt. Przygotować formę do keksu (może być żaroodporna), wysmarować ją masłem. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do foremki w taki sposób, żeby brzegi ciasta zwisały poza formę. Na cieście ułożyć farsz, założyć zwisające brzegi i zalepić. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piec 45 minut. Podawać na gorąco.