Sposób przygotowania:
pyzy z polewą czekoladową i posypką
Do naczynia wlej 1 szklankę delikatnie podgrzanego mleka. Do tego dodaj drożdże i rozmieszaj. Dodaj niecałą szklankę mąki. Jeszcze raz wymieszaj, a następnie dodaj sól i cukier- po szczypcie. Całość posyp mąką, przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie ok. 30 minut dodaj resztę mąki (najlepiej przesiać). Pozostałe mleko wymieszaj z jajkiem i wlej do wcześniej przygotowanego zaczynu. Następnie dodaj jeszcze 2 łyżeczki cukru i zagnieć ciasto. Z powstałej masy formuj kuleczki i gotuj na parze ok. 10 minut. Do naczynia daj margarynę i podgrzewaj na niedużym ogniu. Po roztopieniu wlej mleko, wsyp cukier oraz kakao o mieszaj. Pozostaw na ogniu do czasu aż zawrze. Tak przygotowaną masą polewaj pyzy, a następnie udekoruj płatkami migdałów.