Sposób przygotowania:
Quasadilla z boczkiem i kurczakiem
Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie i cienkie paski. Posypać solą, kuminem, papryką, pieprzem, dodać oliwę i limonkę. Wymieszać dokładnie, by przyprawy otoczyły mięso. Pozostawić na przynajmniej 30 min w chłodnym miejscu. Boczek pokroić w plastry. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niezbyt dużą kostkę, chili pokroić drobno. Rozgrzać patelnię, dać boczek i go podsmażyć. Zdjąć z patelni, odstawić. Na te samą patelnię dać mięso z marynaty i smażyć na patelni aż się zetnie. Dołożyć pokrojoną paprykę, kumin, chilli i słodką paprykę oraz posiekany czosnek. Wszystko smażyć kilka minut, często mieszając. W razie potrzeby dosolić do smaku. Zdjąć z ognia. Rozgrzać dużą patelnię (taką żeby zmieściła się na niej tortilla), położyć na nią jedną tortillę, rozłożyć na na niej równomiernie boczek, część farszu mięsno-warzywnego, posypać zieloną częścią dymki i startym serem. Na wierzch ułożyć drugą tortillę. Smażyć aż spód się troszkę zarumieni. Przykryć talerzem, odwrócić patelnię, tak żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsunąć tortillę na patelnię, żeby się przyrumieniła drugą stroną a ser stopił. Ponownie przykryć talerzem, odwrócić patelnię i przełożyć tortillę na talerz. Gotowe quasadillę pokroić na kawałki, na środek dać trochę guacamole.
Halny