iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Quiche wiosenny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wiosna to piękna pora roku, ale czasami bywa mokro i ponuro, takie danie doskonale nam rozświetli posiłek i wprowadzi w dobry nastrój i jest pyszne.

Quiche wiosenny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Quiche wiosenny

 

Sposób przygotowania:

Quiche wiosenny
Margarynę pokroić w kostkę dodać do niej przesianą mąkę, sól, jajka i 3 łyżki wody, zagnieść kruche ciasto które schłodzić.

Papryki i wędlinę pokroić w większą kostkę, a cebule w piórka na patelni podgrzać olej i podsmażyć na nim cebule, papryki oraz wędlinę dodać tymianek i odsączony z zalewy groszek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wystudzić.

Okrągłą formę około 25 cm średnicy wysmarować tłuszczem, schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy w kilku miejscach nakłuć widelcem. Do przygotowanej formy przełożyć całe nadzienie i zalać ubitymi jajkami razem ze śmietaną i szczyptą soli po wierzchu posypać startym żółtym serem.

Piec w 180st około 45 minut po upieczeniu podawać gorące posypane plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem.
Quiche wiosenny
Na patelni podsmażyć składniki nadzienia.
Quiche wiosenny
Ciastem wylepić formę i napełnić ją nadzieniem.