Sposób przygotowania:
Quiche z ciastem drożdżowym
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce- tyle by drożdże ruszyły. Do mąki dodajemy przyprawy, olej i drożdże- dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy na grubość 0,5- 0,7 cm i przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.Wykładamy na dół i boki blaszki. Farsz: Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na oleju, aż papryka zmięknie.Połowę cukinii ścieramy na tarce ( duże oczka) i odsączamy z płynu, dodajemy do papryki i chwilę razem dusimy.Studzimy i dodajemy przyprawy Cebulę w krążki lub pióra i podsmażamy na oleju- odsączamy z nadmiaru tłuszczu Brokuł obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 6 minut- studzimy. Do warzyw dodajemy przyprawy. Śmietanę i jajka dokładnie ubijamy mikserem, wlewamy do warzyw i łączymy. Drugą połówkę cukinii kroimy na plasterki i podsmażamy chwilkę- tylko żeby zmiękła i dała się zwijać w ruloniki ( nie jest to konieczne i można całą cukinię zetrzeć na tarce) Masę śmietanową warzywną przelewamy na ciast. Układamy brokuła, zwiniętą cukinię i cebulę. Pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 185 stopni Masa ma być ścięta, ale nie twarda. Quiche wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut- po tym czasie można już usunąć blaszkę i kroić. Smacznego:)