Sposób przygotowania:
Quiche z indykiem i burakami
Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Pierś z indyka pokroić w paski o długości 7-8cm i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem i tymiankiem. Buraki ugotować w całości we wrzątku z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego przez około 15 minut. Schłodzić. Buraki pokroić w kostkę o boku 1cm. Orzechy wyłupać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Indyka wykładamy promieniście na spodzie na kształt promieni słońca. Pomiędzy indykiem układamy buraki i orzechy. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Masę wylać do formy. Posypać startym na wiórki serem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.