Sposób przygotowania:
Quiche z leśnymi grzybami
Ciasto można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Do mąki dodać sól i masło – posiekać nożem na kostkę, Grudki masła wcierać w mąkę palcami, dodać wodę, jajko, wymieszać, ugnieść szybko, uformować w kulę, owinąć folią i umieścić na 1-2 godz. w lodówce.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Usmażyć na 2 łyżkach masła.Do miski wlać 2 jajka, żółtko, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Rozwałkować ciasto. Karbowaną okrągłą formę posmarować masłem, ciasto rozwałkować na 2-3 cm i wyłożyć nim formę, docisnąć na brzegach, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Na wierzch położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wsypać garść fasoli Jaś (lub innej fasoli, która obciąży ciasto i nie pozwoli mu wyrosnąć). Piec ok. 10 minut.
Wyjąć, zdjąć papier z fasolą. Na ciasto wyłożyć grzyby, zalać jajkami i piec w temp. 200 stopni przez 20 minut.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Usmażyć na 2 łyżkach masła.Do miski wlać 2 jajka, żółtko, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Rozwałkować ciasto. Karbowaną okrągłą formę posmarować masłem, ciasto rozwałkować na 2-3 cm i wyłożyć nim formę, docisnąć na brzegach, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Na wierzch położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wsypać garść fasoli Jaś (lub innej fasoli, która obciąży ciasto i nie pozwoli mu wyrosnąć). Piec ok. 10 minut.
Wyjąć, zdjąć papier z fasolą. Na ciasto wyłożyć grzyby, zalać jajkami i piec w temp. 200 stopni przez 20 minut.