Sposób przygotowania:
Rabarbarowiec wg ciekawskab
Z dwóch białek ubić pianę. Z pszennej mąki, cukru białego i cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, miękkiej margaryny, całego jajka oraz 3 żółtek wyrobić kruche ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. 2/3 ciasta uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, 1/3 uformować w wałek, też zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Po pół godziny większą część ciasta rozwalłkować, wyłożyć nim natłuszczoną i osypaną bułką tartą formę. Rabarbar obrać i pokroić go na niewielkie kawałki, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Wyłożyć na przygotowane ciasto. Na rabarbarze rozsmarować pianę z białek. Na tarce zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta. Startą częścią posypać ciasto.Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.45 minut. Smacznego.