SUPERPRZEPIS

Rajcujące racuchy na lato!

  • 2
  • Sathi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rajcujące racuchy na lato! Więcej zdjęć (5)

Rajcują was słodkie racuchy, pełne spotykanych latem na straganach i w sklepach owoców? Bo nas bardzo!

Składniki:

Rajcujące racuchy na lato!

 

  • Na racuchy
  • 1 brzoskwinia, pokrojona na mniejsze kawałki
  • 3 duże morele, również pokrojone na mniejsze kawałki
  • spora garść jagód amerykańskich, przekrojonych na pół
  • 1,5 łyżki białych porzeczek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 5 jajek przepiórczych
  • 7 kopiastych łyżek mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej - w ilości potrzebnej do smażenia
  • Opcjonalnie
  • A) cukier-puder - w ilości potrzebnej do posypania gotowych racuchów
  • B) polewa:
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (zawartość min. 70% kakao)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru-pudru
  • + kilka jagód amerykańskich

Sposób przygotowania:

Rajcujące racuchy na lato!
Do wyższego garnka dajemy jajka, jogurt, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i sodę, ponownie mieszamy, na koniec wsypujemy przygotowane wcześniej (obrane ze skórki; pokrojone) owoce. Mieszamy - konsystencja powinna być dość lepka, gęsta. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go. (Oleju powinno być tyle, aby po nałożeniu ciasta sięgał mniej-więcej do jego połowy.)



Łyżką nabieramy przygotowane ciasto i nakładamy na patelnię. Smażymy chwilę z jednej strony, potem z drugiej - aż ciasto nabierze złocisto, lekko brązowych kolorków i będzie chrupiące.Polewę przygotowujemy tak: do małego garnuszka wlewamy 1/3 szklanki mleka, kruszymy kostki czekolady i wsypujemy cukier-puder.



Na niewielkim ogniu mieszamy wszystko czekając aż porządnie się rozpuści (płyn będzie bez grudek, drobinek). Potem chwilę nie mieszamy, czekamy aż płyn się lekko zagotuje, zdejmujemy szybko z ognia, mieszamy i schładzamy. I ponownie dajemy na ogień i zagotowujemy i ochładzamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz lub dwa -aż do uzyskania odpowiadającej nam, gęstej konsystencji. Taką mocno czekoladową w samku polewą smarujemy delikatnie racuszki i układamy na nich po kilka jagód amerykańskich.A więc gotowe racuchy smarujemy opisaną wyżej, czekoladową polewą lub posypujemy cukrem-pudrem (przez małe sitko). Smacznego! :)
Rajcujące racuchy na lato!
To całkowicie autorki, a zarazem prosty przepis na mocno gęstą czekoladę, powstały metodą prób i błędów...
Rajcujące racuchy na lato!
Owoce najlepiej przygotować już w pierwszej kolejności - umyć, obrać ze skórki, odpowiednio pokroić.
Rajcujące racuchy na lato!
Po dodaniu owoców masę mieszamy już nie raczej trzepaczką, a (wygodniej) dużą łyżką. ;)
Rajcujące racuchy na lato!
Przed nałożeniem cista na patelnię musimy trochę odczekać - aby mieć pewność, że olej będzie dobrze rozgrzany!