Sposób przygotowania:
Risotto Darka
Oczyszczonego kurczaka zalać w rondlu wrzącą wodą, po zagotowaniu włożyć włoszczyznę i gotować ok 1/2 godz. W tym czasie na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać suchy ryż i smażyć mieszając aż nabierze zółtego koloru. Groszek dokładnie osączyć na sicie. Wysmarować formę tłuszczem i posypać tartą bułką. Gdy kurczak zmięknie wyjąć go z rosołu, obrać z kości, mięso pokrajać, wymieszać z ryżem i groszkiem dodając sól i pieprz do smaku. Ułożyć w formie, wlać 2,5 szkl rosołu, wstawić do gorącego piekarnika. Gdy ryż wchłonie wilgoć posypać go z wierzchu tartym serem, położyć kawałeczki mięsa i przy zwiększonym nieco płomieniu zrumienić. Podawać posypane zieleniną z sałatą lub inną surówką.
A.B.