mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Risotto pomidorowe z kotletami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Koncentrat pomidorowy nadaje mocny kolor i smak

Risotto pomidorowe z kotletami

Składniki:

Risotto pomidorowe z kotletami

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto pomidorowe z kotletami
Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Połowę zeszklić na maśle. Dodać ryż i koncentrat pomidorowy, wymieszać i podsmażyć. Ryż podlać winem i zagotować. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, dodać 600ml rosołu. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Kotlety opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Każdy zawinąć w 2 plastry boczku i spiąć wykałaczkami. Czosnek obrać, opłukać i posiekać w plasterki. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić masło, obsmażyć na nim kotlety. Dodać czosnek, posypać rozmarynem. Włożyć do piekarnika i piec około 12minut. Mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć resztę cebuli, wlać pozostały rosół. Sos zagotować i zagęścić. Na półmisku ułożyć risotto, mięso i polać sosem. Smacznego.