Prezydentowa

Prezydentowa

Kucharz
[Przepisów: 4]

SUPERPRZEPIS

Risotto z burakiem, boczkiem i groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis wygrał I miejsce w konkursie "Tost, Burak, Kawior" (kat. burak) organizowanym przez kanał KUCHNIA+

Risotto z burakiem, boczkiem i groszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto z burakiem, boczkiem i groszkiem

 

  • 100g ryżu arborio
  • 1 ugotowany burak
  • łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie
  • 50-100 g wędzonego surowego boczku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 cebula pokrojona w grubszą kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 100 ml wina
  • kilka szpilek rozmarynu
  • 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego
  • 1 garść mrożonego groszku
  • 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu
  • 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • czarny pieprz do smaku
  • orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie)

 

Sposób przygotowania:

Risotto z burakiem, boczkiem i groszkiem
1. Boczek kroimy na płaską kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2. Buraczka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia żaroodpornego, pieczemy pod grillem ok. 10-15 minut. Wyjmujemy, przekładamy na ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia. 3. Rozgrzewamy na sporej patelni o grubym dnie oliwę, podsmażamy lekko boczek, wrzucamy cebulę, podsmażamy na małym ogniu do lekkiego skarmelizowania. 4. Dodajemy suchy ryż, podsmażamy aż będzie szklisty i biały - 5 - 10 minut. 5. Wlewamy wino, mieszając redukujemy płyn.6. Na patelnię wrzucamy podzielone na pół igiełki rozmarynu, uprażony boczek i stopniowo wlewamy gorący bulion; po pół chochelki - za każdym razem kiedy bulion wyparuje, dopiero wtedy wlewamy następną porcję. Trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu ryżu! 7. Kiedy ryż nieco zmięknie i podwoi swoją objętość, wrzucamy groszek, upieczonego buraczka i wlewamy ostatnią porcję bulionu, mieszamy, a gdy prawie cały wyparuje wsypujemy parmezan, zmniejszamy ogień, posypujemy czarnym pieprzem i mieszamy, aż nabierze kremowej konsystencji, czyli ok. 3 minut. Podpieczenie i dodanie buraka pod koniec przyrządzania potrawy zapobiegnie zafarbowaniu całego dania na różowo! ;) Dania nie soliłam, ponieważ mój boczek był dość słony a buraczki upieczone w słonej marynacie, dodatkowo sól uwolniła się do ryżu również z bulionu. Można podawać udekorowane skórką cytrynową, listkami rozmarynu lub posypane orzeszkami piniowymi.
Risotto z burakiem, boczkiem i groszkiem
Etap 1
Risotto z burakiem, boczkiem i groszkiem
Etap 2
Risotto z burakiem, boczkiem i groszkiem
Etap 3