Sposób przygotowania:
Risotto z szafranem i warzywami
Bulion rozpuścić w 1 litrze wrzątku i trzymać na bardzo małym ogniu. Odlać 1 filiżankę i rozpuścić w niej szafran. Pokroić drobno cebulę 1 ząbek czosnku, i paprykę. i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Gdy cebula się zeszkli wsypać na patelnię ryż porcjami i mieszać. Wszystkie ziarenka ryżu muszą się natłuścić. Wlać bulion z rozpuszczonym szafranem, wymieszać. Następnie wlewać po filiżance bulionu wymieszanego z winem i mieszać ryż aż się wchłonie. Najlepiej robić to w rondlu albo na dużej patelni. Pokroić cukinię i wrzucić do ryżu. Dalej dolewać bulion i wino i mieszać do wchłonięcia. (Wino mieszamy z bulionem, żeby nie wlewać zimnego płynu bo ryż się zahartuje i nie będzie chciał zmięknąć. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory z rozgniecionym ząbkiem czosnku i szczyptą chili. Gdy ryż będzie miękki (po ok. 30-40 min. - przy mniejszej ilości ryżu będzie to szybciej) na koniec dodać pomidory, masło, parmezan i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Cukinia powinna być twardawa nierozgotowana.
cherry
anemon
extra_virgin
Natala1210
Agiatis