SUPERPRZEPIS

Risotto z szafranem i warzywami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Risotto z szafranem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Risotto robiłam na imprezce babskiej, wszystkim bardzo smakowało. Jest to modyfikacja risotta milanese - z dodatkiem warzyw i czosnku

Składniki:

Risotto z szafranem i warzywami

 

  • Dla 6 osób
  • 400 g ryżu do risotta
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 filiżanki wina (ja użyłam różowe wytrawne)
  • 4 pomidory rzymskie
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 60 g parmezanu tartego
  • 1 porcja szafranu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili suszonego

 

Sposób przygotowania:

Risotto z szafranem i warzywami
Bulion rozpuścić w 1 litrze wrzątku i trzymać na bardzo małym ogniu. Odlać 1 filiżankę i rozpuścić w niej szafran. Pokroić drobno cebulę 1 ząbek czosnku, i paprykę. i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Gdy cebula się zeszkli wsypać na patelnię ryż porcjami i mieszać. Wszystkie ziarenka ryżu muszą się natłuścić. Wlać bulion z rozpuszczonym szafranem, wymieszać. Następnie wlewać po filiżance bulionu wymieszanego z winem i mieszać ryż aż się wchłonie. Najlepiej robić to w rondlu albo na dużej patelni. Pokroić cukinię i wrzucić do ryżu. Dalej dolewać bulion i wino i mieszać do wchłonięcia. (Wino mieszamy z bulionem, żeby nie wlewać zimnego płynu bo ryż się zahartuje i nie będzie chciał zmięknąć. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory z rozgniecionym ząbkiem czosnku i szczyptą chili. Gdy ryż będzie miękki (po ok. 30-40 min. - przy mniejszej ilości ryżu będzie to szybciej) na koniec dodać pomidory, masło, parmezan i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Cukinia powinna być twardawa nierozgotowana.
Risotto z szafranem i warzywami
Bulion powinien stać na bardzo małym gazie. Wlewamy do risotta gorący.
Risotto z szafranem i warzywami
Szafran przez 10 minut musi się moczyć w gorącym bulionie
Risotto z szafranem i warzywami
Ryż dodajemy nie płukany stopniowo i dobrze mieszamy
Risotto z szafranem i warzywami
Dodajemy cukinię i mieszamy aby ryż nie przywarł do dna