kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Rodzynkowiec

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na deser pyszne ciasto z masą czekoladową, budyniową oraz rodzynkami

Rodzynkowiec

Składniki:

Rodzynkowiec

 

  • Biszkopt: 6 jajek,
  • 20 dag rodzynek
  • 1/2 kostki masła
  • masa czekoladowa: 2 czekolady mleczne
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 4-6 łyżek cukru
  • masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 Szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec
Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Upiec biszkopt.Masa budyniowa: budyń i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy a następnie dodajemy do niego mleko z budyniem. Całość studzimy. Następnie ucieramy masło z zimnym budyniem. Ja robiłam to w makutrze.Zrobić masę czekoladową: rodzynki zalać spirytusem lub rumem tak aby były całe zakryte zostawić je namoczone co najmniej 2 godziny. masło rozpuścić w rondelku następnie dodać do niego czekoladę. Jak tylko się rozpuści dodać rodzynki oraz alkohol, ale nie cały.Biszkopt przekroić na pół nasączyć wodą z cukrem i cytryną oraz 1 łyżką alkoholu z rodzynek. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i połowę masy przykryć drugim następnie nasączyć go i wyłożyć pozostałą masę. na wierzch zaś wylać przestudzoną nieco masę czekoladową. Odstawić na całą noc do lodówki.