krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Rogal Świętojański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Rogal Świętojański

Składniki:

Rogal Świętojański

 

Sposób przygotowania:

Rogal Świętojański
Mąkę przesiać do miski. Wlać letnie mleko, dodać jajka, szczyptę soli, pokruszone drożdże, łyżkę masła oraz połowę cukru. Dokładnie zagnieść ciasto. Pozostałe masło utrzeć z cukrem. Drożdżowe ciasto rozwałkować mniej więcej na kwadrat i rozłożyć na nim masło z cukrem. Rogi ciasta założyć do środka, „w kopertę" i ponownie rozwałkować. Złożyć ciasto na trzy i jeszcze raz rozwałkować. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Mak zaparzyć mlekiem, odcedzić i zmielić. Utrzeć z cukrem, migdałami, orzechami i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nakładać porcję nadzienia, formować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250°C na złoty kolor. Po upieczeniu, gdy jeszcze są ciepłe, posmarować lukrem.

Tagi:

ciasto mak