Sposób przygotowania:
Rogaliki z dwoma nadzieniami
CIASTO: mleko podgrzać (ma być letnie), margarynę rozpuścić i wystudzić. Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, poczekać aż się rozpuszczą, dodać 1/5 szklanki mąki i cześć mleka (rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany), odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać jajka i żółtko rozmieszane z reszta cukru, miód, pozostałą cześć mąki oraz mleko. ciasto dokładnie wyrobić. Gdy zacznie odchodzić od miski należny dodać margarynę. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. FARSZ WIŚNIOWY: wydrylowane wiśnie połączyć z powidłami porzeczkowymi. FARSZ ORZECHOWY: orzechy połączyć z masłem orzechowym i pokrojoną w kosteczkę czekoladą. LUKIER: cukier puder połączyć z odrobina wody i kilkoma kroplami olejku cytrynowego - wymieszać. WYKONANIE: Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, cienko rozwałkować, wyciąć z niego trójkąty i nałożyć farsz wiśniowy i zwinąć w rogaliki. to samo zrobić z farszem orzechowym . piec w temperaturze 180*C około 30 min . Po wystudzeniu rogaliki wiśniowe polać lukrem , a rogaliki orzechowe polewą czekoladową. SMACZNEGO!