kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Rogaliki z dwoma nadzieniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

troszkę pracochłonne , ale jaka przyjemność dla podniebienia

Rogaliki z dwoma nadzieniami

Składniki:

Rogaliki z dwoma nadzieniami

 

  • 3 szkl. mąki
  • pół szklanki miodu
  • 125g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50g drożdży
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie masła orzechowego typu nutella
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 słoiczek powideł porzeczkowych (około 200ml)
  • 2 szkl. wydrylowanych wiśni
  • 1 szkl. cukru pudru
  • olejek cytrynowy
  • 1 gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dwoma nadzieniami
CIASTO: mleko podgrzać (ma być letnie), margarynę rozpuścić i wystudzić. Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, poczekać aż się rozpuszczą, dodać 1/5 szklanki mąki i cześć mleka (rozczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany), odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać jajka i żółtko rozmieszane z reszta cukru, miód, pozostałą cześć mąki oraz mleko. ciasto dokładnie wyrobić. Gdy zacznie odchodzić od miski należny dodać margarynę. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. FARSZ WIŚNIOWY: wydrylowane wiśnie połączyć z powidłami porzeczkowymi. FARSZ ORZECHOWY: orzechy połączyć z masłem orzechowym i pokrojoną w kosteczkę czekoladą. LUKIER: cukier puder połączyć z odrobina wody i kilkoma kroplami olejku cytrynowego - wymieszać. WYKONANIE: Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, cienko rozwałkować, wyciąć z niego trójkąty i nałożyć farsz wiśniowy i zwinąć w rogaliki. to samo zrobić z farszem orzechowym . piec w temperaturze 180*C około 30 min . Po wystudzeniu rogaliki wiśniowe polać lukrem , a rogaliki orzechowe polewą czekoladową. SMACZNEGO!