SUPERPRZEPIS

Rolada a'la kinder bueno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biszkopt kakaowy z kremem orzechowym, który smakuje jak nadzienie popularnego batonika. Całość dość słodka, więc jeśli ktoś jest na diecie, to musi sobie odpuścić.

Rolada a'la kinder bueno

Składniki:

Rolada a'la kinder bueno

Biszkopt

Krem orzechowy

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Rolada a'la kinder bueno

ETAP 1:

Rolada a'la kinder bueno
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a po jego rozpuszczeniu żółtka.

ETAP 2:

Rolada a'la kinder bueno
Do jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy

Do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łopatką do połączenia składników.

ETAP 3:

Rolada a'la kinder bueno
Ciasto pieczemy 10 minut, a następnie studzimy

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy 10 minut w 170 stopniach.


Upieczone ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krem

Rolada a'la kinder bueno
Ucieramy orzechy z rozpuszczonym masłem.

Orzechy umieszczamy w misce, masło rozpuszczamy w rondlu, a następnie zalewamy nim orzechy. Ucieramy do czasu, aż masa będzie zimna.

ETAP 5:

Rolada a'la kinder bueno
Masę orzechową mieszamy ze śmietaną, mlekiem w proszku i miodem

Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietankę i mleko w proszku. Na koniec wlewamy miód i jeszcze chwilę ucieramy.

ETAP 6:

Rolada a'la kinder bueno

Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzony biszkopt i delikatnie zwijamy w roladę.

ETAP 7:

Rolada a'la kinder bueno

Czekoladę mleczną rozpuszczamy razem ze śmietanką. Polewą smarujemy roladę, na środek wykładamy posiekane orzechy.


Gorzką czekoladę rozpuszczamy i robimy nią wzorek na wierzchu.


Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.