Sposób przygotowania:
Rolada z gruszkami i orzechami laskowymiWykonanie prażonych gruszek:
Gruszki obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy gruszki w drobną kostkę i prażymy z cukrem. Dodajemy orzechy laskowe z mielone i razem prażymy.
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Miksujemy żółtka z cukrem na"puch". Ubijamy osobno białka ze szczyptą soli. Obydwie masy delikatnie mieszamy ze sobą. Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy i mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy rozpuszczona ostudzona margarynę. Łopatką mieszamy ciasto. Blaszkę od pieca tą płaska wykładamy papierem do pieczenia. Gruszki uprażone z cukrem i orzechami laskowymi mielonymi wykładamy na papier do pieczenia. Teraz przelewamy ciasto biszkoptowe na gruszki , rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do pieca na 20-25 minut ( ja to patrze i pilnuje bo te ciasto lubi płatać figle). Po wyjęciu ciasta z pieca przekładam je na ścierkę i zwijam w rulon-tak zrolowane zostawiam na sitku do stygnięcia
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wkładam do rondelka i dodaje 3 łyżki mleka rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam roladę. Posypuje zmielonymi orzechami laskowymi. Pięknie wygląda i doskonale smakuje.
marietta
lalunia