Sposób przygotowania:
Rolada leśniczego.
Przygotuj marynatę: do wina zmieszanego w stosunku 1:1 z wodą dodaj przyprawy
oraz starte w łezkę warzywa i drobno posiekany czosnek(2 ząbki), a także 1 cebulę
pokrojoną w półplasterki. Lekko posól. Zagotuj marynatę i odstaw ją do wystudzenia.
Mięso zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
Wyjmij mięso z marynaty, a marynatę odcedź z warzyw.
Pokrój mięso w poprzek włókien w plastry , rozbij je delikatnie tłuczkiem.
Boczek zmiel w maszynce, dodaj płaską łyżeczkę papryki,1 łyżkę sosu sojowego,
rozgniecione ziarna jałowca (kilka) posiekane 2 ząbki czosnku i posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw farsz pieprzem czarnym oraz solą, jeśli boczek nie jest wystarczająco słony.
Możesz zrobić jedną większą roladę lub kilka mniejszych.
Rozłóż plastry mięsa na zakładkę ,na środku ułóż pas farszu,a na nim wypestkowane
śliwki wędzone z jednej strony, a żurawinę z drugiej.
Zwiń roladę, zwiąż ją nitką, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
Duś roladę do miękkości podlewając odcedzoną marynatą.
Przed podaniem pokrój roladę w skośne plastry
Płyn pozostały z duszenia wykorzystaj do przyrządzenia sosu.Roladkę
podaj z surówkami zawiniętymi w listki kapusty, z kulką puree serowego lub kluseczkami -
udekorowane kiełkami.
oraz starte w łezkę warzywa i drobno posiekany czosnek(2 ząbki), a także 1 cebulę
pokrojoną w półplasterki. Lekko posól. Zagotuj marynatę i odstaw ją do wystudzenia.
Mięso zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
Wyjmij mięso z marynaty, a marynatę odcedź z warzyw.
Pokrój mięso w poprzek włókien w plastry , rozbij je delikatnie tłuczkiem.
Boczek zmiel w maszynce, dodaj płaską łyżeczkę papryki,1 łyżkę sosu sojowego,
rozgniecione ziarna jałowca (kilka) posiekane 2 ząbki czosnku i posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw farsz pieprzem czarnym oraz solą, jeśli boczek nie jest wystarczająco słony.
Możesz zrobić jedną większą roladę lub kilka mniejszych.
Rozłóż plastry mięsa na zakładkę ,na środku ułóż pas farszu,a na nim wypestkowane
śliwki wędzone z jednej strony, a żurawinę z drugiej.
Zwiń roladę, zwiąż ją nitką, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
Duś roladę do miękkości podlewając odcedzoną marynatą.
Przed podaniem pokrój roladę w skośne plastry
Płyn pozostały z duszenia wykorzystaj do przyrządzenia sosu.Roladkę
podaj z surówkami zawiniętymi w listki kapusty, z kulką puree serowego lub kluseczkami -
udekorowane kiełkami.
wedith1
Natala1210