goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Rolada makowa z masą miodową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Obowiązkowe ciasto bożonarodzeniowe u moich dziadków.

Rolada makowa z masą miodową

Składniki:

Rolada makowa z masą miodową

 

  • ciasto:
  • żółtka 8 sztuk
  • cukier 10 dag
  • białka 4 sztuki
  • mak 10 dag
  • migdały 10 dag
  • mleko 1 szklanka

 

  • masa miodowa:
  • miód 1/2 szklanka
  • płatki migdałowe 10 dag

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z masą miodową
Przygotowujemy ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, zmielony mak oraz migdały. Całość mieszamy z masą z białek. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, studzimy. Roladę rozwijamy i smarujemy warstwą miodu wymieszaną z płatkami migdałowymi. Zwijamy. Polewamy ulubioną polewą.