kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Rolada nadziewana śmietaną i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Znika tak samo szybko jak się ją robi

Rolada nadziewana śmietaną i borówkami

Składniki:

Rolada nadziewana śmietaną i borówkami

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml słodkiej śmietany 30 %
  • pół szklanki cukru pudru
  • szklanka borówek amerykańskich

 

Sposób przygotowania:

Rolada nadziewana śmietaną i borówkami
.Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z cukrem a następnie dodać żółtka i ubić razem na puszystą masę.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiać,dodać partiami do jajek i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę 40x40.Piec 10-15 min.Upieczoną roladę zawinąć w wilgotną ściereczkę,pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Wystudzoną roladę rozwinąć i wyłoży na nią 3/4 ubitej śmietany.Na śmietanę wysypać borówki,roladę zrolować. Wierzch i boki rolady posmarować resztą śmietany ewentualnie roladę można posypać gorzkim kakao.Roladę schłodzić ok. 30 min. przed podaniem