Sposób przygotowania:
Rolada rabarbarowa
CIASTO:
Żółtka utrzeć ze słodzikiem i 2 łyżkami wody. Białka ubić z odrobiną soli, wymieszać z mąką i żółtkami. Rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze.
Piec 10 minut w temp. 200 stop. C.
Zdjąć papier, zwinąć roladę. Pokrojony rabarbar zagotować z 1/2 łyżeczki słodziku, skórką z cytryny, cynamonem i odrobiną wody. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Żółtka utrzeć z resztą słodziku i sokiem z cytryny, wymieszać z gęstniejącą masą rabarbarową. Roladę posmarować konfiturą i masą, ponownie zwinąć.
Żółtka utrzeć ze słodzikiem i 2 łyżkami wody. Białka ubić z odrobiną soli, wymieszać z mąką i żółtkami. Rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze.
Piec 10 minut w temp. 200 stop. C.
Zdjąć papier, zwinąć roladę. Pokrojony rabarbar zagotować z 1/2 łyżeczki słodziku, skórką z cytryny, cynamonem i odrobiną wody. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Żółtka utrzeć z resztą słodziku i sokiem z cytryny, wymieszać z gęstniejącą masą rabarbarową. Roladę posmarować konfiturą i masą, ponownie zwinąć.