jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada rabarbarowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rolada rabarbarowa rewelacyjna z owocami lata

Rolada rabarbarowa

Składniki:

Rolada rabarbarowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada rabarbarowa
CIASTO:

Żółtka utrzeć ze słodzikiem i 2 łyżkami wody. Białka ubić z odrobiną soli, wymieszać z mąką i żółtkami. Rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze.

Piec 10 minut w temp. 200 stop. C.

Zdjąć papier, zwinąć roladę. Pokrojony rabarbar zagotować z 1/2 łyżeczki słodziku, skórką z cytryny, cynamonem i odrobiną wody. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Żółtka utrzeć z resztą słodziku i sokiem z cytryny, wymieszać z gęstniejącą masą rabarbarową. Roladę posmarować konfiturą i masą, ponownie zwinąć.