pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Rolada serowo - jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Puszyste drożdżowe ciasto idealne na niedzielę

Rolada serowo - jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada serowo - jabłkowa

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • Mleko do posmarowania ciasta
  • Cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rolada serowo - jabłkowa
Mleko podgrzać - musi być letnie. Wkruszyć do mleka drożdże, przykryć ściereczką i odstawić na chwilę. Ja ciasta drożdżowe wyrabiam przy pomocy automatu do chleba. Najpierw wlewam rozczyn drożdży, kolejno wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, dodaję masło i ustawiam program do wyrabiania ciasta. Ręcznie należy połączyć wszystkie składniki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakąś godzinę. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte przekładam je na matę i rozwałkowuję. Najpierw kładę masę serową - biały ser mieszam z jogurtem i cukrem waniliowym. Następnie wykładam marmoladę i na koniec posypuję kandyzowanymi brzoskwiniami. Zwijam w roladę lub wianek. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 st. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika smaruję je mlekiem i posypuję cukrem. Piekę 25 minut.
Rolada serowo - jabłkowa
z podanych składników nalezy wyrobić gładkie ciasto
Rolada serowo - jabłkowa
Ser biały mieszam z jogurtem i cukrem waniliowym
Rolada serowo - jabłkowa
rozwałkowane ciasto smaruję serem jabłkami i posypuję owocami
Rolada serowo - jabłkowa
Zwijam w wianek przed pieczeniem smaruję mlekiem i posypuję cukrem